Presentació del llibre:
«Gandia i el seu port, març de 1939.
El penúltim acte de la Segona República Espanyola»

Gandia, 22 d'octubre de 2010 · Organitza: CEIC Alfons el Vell

eròtiques i despentinades
D'esquerra a dreta: Albert Girona, presentador de l'acte; José Miguel Santacreu, Robert Llopis i Eladi Mainar, autors del llibre; i Santiago La Parra (CEIC Alfons el Vell).

El passat 22 d'octubre, a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós (Gandia), el CEIC Alfons el Vell presentà la seua darrera novetat: Gandia i el seu port, març de 1939. El penúltim acte de la Segona República Espanyola, els autors de la qual són Eladi mainar, José Miguel Santacreu i Robert Llopis. Santiago La Parra, cap de la secció d'Història de la institució editora, introduí l'acte, repassà les activitats del Centre sobre la mateixa temàtica i remarcà la necessitat de recuperar la memòria històrica. El professor Albert Girona (UV) analitzà el llibre, el situà dins els estudis sobre el tema i en ressaltà la importància tant per tractar-se d'un moment clau a les acaballes de la Segona República com pel treball acurat i rigorós dels autors, destacats especialistes sobre la Guerra Civil.


Posteriorment intervingueren els autors, que parlaren de les motivacions que els impulsaren a escriure l'obra, del procés de la investigació i dels seus resultats, sense desvelar-ne aspectes clau tals com si el coronel Casado sabia que l'eixida de Gandia era la bona quan enviava altra gent a la ratonera en què es convertí el port d'Alacant.


Finalment s'obrí un animat col.loqui entre els assistents, que omplien la sala, i els membres de la taula. A més s'aportaren testimonis de familiars de persones que intentaren, sense èxit, embarcar en el HMS Galatea per viatjar a l'exili. Sols 194 persones, que el llibre especifica amb noms i cognoms, ho aconseguiren.

Encarna Sant Celoni, Alfons el Vell
Eladi Mainar i Josep Santacreu en companyia d'Albert Girona (UV) i Gabriel Garcia (CEIC Alfons el Vell).
Josep Pastor, Alfons el Vell
Santiago La Parra i Albert Girona.
Heràldica Palau Ducal
Els membres de la taula: Eladi Mainar, Albert Girona (UV), Santiago La Parra (CEIC Alfons el Vell), Josep Santacreu i Robert Llopis.
Actes Alfons el Vell
Públic assistent a l'acte.
Actes Alfons el Vell
Intervenció del presentador, Albert Girona (UV).
Actes, Alfons el Vell
Públic assistent a l'acte.
< anterior
posterior>

Foto: Pere Millet · Textos: CEIC Alfons el Vell · Edició web: Pau Lagunas