Conferència:
«La Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats de València».
un cant a l'esperança

25.03.11. Vicent Guerola Blay i Rafael Garcia Mahiques, ponents de la conferència.

Pepa Espasa, Maria Josep Escrivà, Marta Espinós. CEIC Alfons el Vell
Tarja de presentació del cicle de conferències.

El cicle de conferències


Els béns artístics requereixen una conservació en el millor estat, ja que es tracta d’un patrimoni heretat que cal preservar i transmetre a les generacions successives. L’inexorable pas del temps esdevé sempre un factor, no sols del deteriorament físic que pateix tot patrimoni material, també de l’oblit del sentit i el significat que tenen les coses a causa d’haver canviat els costums i la mentalitat de la societat des que les obres foren creades i destinades a concretes funcions culturals. Aquesta doble circumstància fa que, per a una bona conservació i restauració, siga necessària la coordinació entre el restaurador i l’historiador de l’art. El primer posa els mitjans tècnics, mentre que el segon proporciona la interpretació a la llum de la història cultural. Per a la conservació i la gestió del patrimoni ambdós professionals es necessiten mútuament i estan obligats a col·laborar en la presa de decisions. Aquest fou l’objecte d’aquestes conferències on es posà de manifest com es fan les restauracions i com col·laboren els diferents professionals en aquest afer.


Primera conferència:

Divendres 25 de març

Conferència “La Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats de València”, a càrrec de Rafael Garcia Mahiques – Universitat de València i Vicent Guerola Blay – Universitat Politècnica de València.


En la primera, els ponents realitzaren un compendi de la restauració de tots els aspectes que afecten a les arts visuals en aquest important temple valencià: la col·lecció de pintures de cavallet, el programa emblemàtic de les “Dones fortes” a la nau central, i les pintures de la cúpula. Resultà molt interessant el treball d’investigació necessari per a les decisions de restauració que s’hagueren d’adoptar.

Ximo Vidal i Maria Josep Escrivà

Projecció d'imatges i recursos digitals.

Eudald González i Gabriel Garcia Frasquet

Els ponents, Vicent Guerola i Rafael Garcia Mahiques.

 

Concert de Marta Espinós
En primer terme Néstor Novell, director del Gabinet de Polítiques de Prosperitat i Empresa i primer director del CEIC Alfons el Vell, i Gabriel Garcia, director actual. Darrere, la professora Elisa Díaz i en l’última fila, el pintor Joan Costa (exmembres del CEIC). En la primera fila, al fons, l’historiador de l’art Vicent Pellicer, que presentà l’acte.
Concert de Marta Espinós
Dolçainers de la Safor
Aspecte general de la sala i part del públic assistent.

Segona conferència:

Divendres 1 d'abril


Quant a la segona conferència, es tractà la recent restauració del programa pictòric de la Galeria Daurada que ha donat ocasió de rellançar aquest bé patrimonial al conjunt de la població de Gandia i de la Safor. Els conferenciants realitzaren un informe sobre els principals problemes sorgits durant la restauració d’uns elements de grans proporcions i que és trobaven en un estat molt dedicient, així com una aproximació al discurs visual dels cinc salons.

Salvador Bellver, Alfons el Vell
Joves prenent anotacions.
Salvador Bellver, Alfons el Vell
Intervenció de Vicent Guerola.
Actes Alfons el Vell
< anterior
posterior>

Foto: Pere Millet · Textos: CEIC Alfons el Vell · Edició web: Pau Lagunas


Podeu seguir les activitats del CEIC Alfons el Vell a la nostra web: anterior.alfonselvell.com

Podeu rebre notificacions puntuals mitjançant el nostres butlletins