XV Homenatge a la paraula.

Centenari de la mort de Teodor Llorente

Gandia, 19 de novembre de 2011 ·
Organitza i patrocina: CEIC Alfons el Vell


Recital-concert amb selecció de poemes a cura de Josep Piera
i música d’autors mediterranis contemporanis.
Recitació: Josep Piera.
Música: Jesús Debón (teclats), Mª Josep Martos (soprano)
i Remigi Morant (flautes i percussions).

Escriptors de Gandia, Josep Piera i Ignasi MOra
Rafael Roca, Josep Piera, Ignasi Mora i Facund Puig raonen moments abans del començament de l'acte.
Gabriel Garcia Frasquet
Gabriel Garcia Frasquet (director del CEIC Alfons el Vell) conversa amb Facund Puig, regidor de l'Ajuntament de Gandia.
Joves Gandia
La joventut, esperant els versos.
Joves Gandia
El públic fulleja el llibre editat per a l'ocasió.
Josep Piera recita Llorente
Josep Piera, recitant. A primera fila, en primer terme, els regidors de l'Ajuntament de Gandia Diana Morant, Facund Puig, Liduvina Gil, Bernardo Mendieta i Vicent Gregori; a continuació, Gabriel Garcia (director del CEIC), Àngel Calpe (membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua), Enric Ferrer (CEIC) i Rafa Roca (investigador especialista en Teodor Llorente).

Dissabte 19 de novembre se celebrà a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós el XV Homenatge a la Paraula, organitzat i patrocinat pel CEIC Alfons el Vell. En aquesta ocasió l'acte es dedicà a homenatjar Teodor Llorente, l'impulsor de la Renaixença Valenciana, en el centenari de la seua mort.


L'espectacle consistí en un recital-concert, titulat Teodor Llorente. El jardí romàntic. Paraules i músiques, amb una tria de versos de Josep Piera, també recitador, i l'acompanyament musical de María José Martos (soprano), Jesús Debón (piano) i Remigi Morant (flauta i percussió).


Presentà l'acte el director del CEIC Alfons el Vell, Gabriel Garcia Frasquet, que repassà la trajectòria dels Homenatges a la Paraula des del celebrat l'any 1997 en homenatge a Ausiàs March i agraí a totes les persones que els han fet possible així com la fidelitat del públic. A continuació, Rafael Roca, especialista en la figura i l'obra de Teodor Llorente, dirigí unes breus paraules al públic sobre la creixent acceptació dels versos llorentinians, redescoberts després d'un temps en què molts crítics opinaren que la projecció excessiva en el temps de la seua temàtica jocfloralesca i de paisatgisme sentimental frenà la modernització de la poesia valenciana.


Seguidament Josep Piera i els seus acompanyants delitaren els assistents, que omplien la sala, amb una selecció variada de la poesia de l'autor del Llibret de versos, tot evitant la més estrictament jocfloralesca. Entre les més aplaudides, "Vora el barranc dels Algadins", "Arròs amb fesols i naps" i "Mal ensomni". L'acte tingué una alta qualitat artística a la qual contribuí l'encertada selecció de les peces musicals d'autors com Chopin, Mompou, Schumann, Granados, Haberbier i Bossi, a les quals cal afegir especialment la composició de Jesús Debón que s'estrenà en l'acte: "La fulla".


Els assistents foren obsequiats, com ja és habitual en aquest acte, amb el llibre editat per a l'ocasió, titulat XV Homenatge a la Paraula. Poesies triades de Teodor Llorente, antologia preparada per Josep Piera.


Recital Teodor Llorente a Gandia
Un moment del recital-concert.
Jesús Debón
Jesús Debón al piano.
Josep Piera
Josep Piera diu Llorente.
María José Martos
La soprano María José Martos cantant versos llorentinians.
Rafael Roca
El professor Rafael Roca dirigint-se al públic. Al fons, una fotografia de Teodor Llorente.

 


Regisors de l'ajuntament de Gandia
Fila d'autoritats esperant el començament de l'acte: Vicent Gregori (tinent d'alcalde delegat de Cultura i Educació), Bernardo Mendieta (regidor de Promoció Econòmica), Liduvina Gil (regidora) i Facund Puig (regidor). En segon terme, a l'esquerra, el també regidor Jesús Garcia.
Maria José Martos
Els intèrprets: Maria José Martos (soprano), Josep Piera (recitador), Jesús Debón (piano) i Remigi Morant (flautes i percussió).
< anterior
posterior>

Foto: Pere Millet · Textos: CEIC Alfons el Vell · Composició: Pau Lagunas