Vídeo promocional del XVII Homenatge a la Paraula
“ENTRE SOL I TEMPESTES... ¡QUE NO PARE LA PLUJA!"

 

Vídeo promocional del Mapa Naturalista de la Safor

 


El CEIC Alfons el Vell publica la seua memòria d'activitats de l'any 2010 [13.07.2011]

Tota la nombrosa activitat que ha desenvolupat el nostre Centre al llarg del passat any 2010 queda reflectida i detallada a la següent memòria.

 

>>Descarregar MEMÒRIA 2010

 

El balanç que podem efectuar de la vida del CEIC Alfons el Vell en l’any 2010 és bastant satisfactori. El Centre, com és habitual en la seua trajectòria, ha combinat l’activitat editorial, amb exposicions, adreçades a un públic més ampli i general, així com amb cicles de conferències o espectacles com l’Homenatge a la Paraula, que enguany, per primera vegada es realitzà al Teatre Serrano amb un gran èxit.

buy Audemars Piguet Replica Watches in online shop.

Les mostres expositives han despertat un considerable interés de tal manera que la titulada La leproseria de sant Francesc de Borja. Els inicis d’un projecte centenari, després d’inaugurar-se a Gandia, passà per pobles i ciutats de la Marina Alta i finalment estigué tres mesos en l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, al Palau de Cervelló, de València. L’altra, 25 anys d’estudis i divulgació del medi ambient a la Safor, que recull la labor del Centre en el camp de l’ecologia, començà el seu periple en la seu gandiana de la Universitat Politècnica i ha recorregut diversos espais de la comarca de forma quasi ininterrompuda.

Així mateix algunes de les edicions, a més de presentar-se a la Safor, interessaren en altres llocs com la Universitat d’Alacant, en el cas del llibre Gandia i el seu port, març de 1939. El penúltim acte de la Segona República Espanyola, que explica un transcendental episodi de la Guerra Civil. O un altre, que s’exhaurí molt ràpidament: A un tir de pedra. Inventari de senders i camins de muntanya de la Safor, que també es presentà en el Centre Excursionista de València. Així mateix d’altres produccions del Centre del darrer tram de l’any com les memòries de Gonçal Castelló, s’ha presentat en ciutats com Barcelona, València o Palma de Mallorca, i el documental Dolçaina: del carrer a l’aula, està tenint un intens itinerari per diverses ciutats valencianes pel seu interés general. I d’altres treballs més antics com l’enregistrament de la Visitatio sepulchri de Gandia, s’han presentat al Club Diario Levante, a València.

 

D’altra banda les iniciatives del Centre han tingut, com és habitual, un enfocament pluridisciplinar. A més del títols ja esmentats, l’interés per la natura s’ha vist reflectit en Els bolets de la Safor i zones limítrofes; la vessant de la història, en títols com La taula del senyor duc. Alimentació, gastronomia i etiqueta a la cort dels ducs reials de Gandia, amb el qual es completava l’estudi biogràfic que anys enrere el Centre dedicà al duc Alfons el Vell, que dóna nom a la institució; o en el camp concret de la història de l’educació, el titulat Lluita pel control de l’educació valenciana al segle XVIII. Jesuïtes, escolapis i il·lustrats. Un altre dels temes que el Centre inicià i promocionà amb els seus estudis és el de les Comarques Centrals Valencianes, que continua conreant, com ho evidencien la publicació del llibre digital La concentració industrial a les Comarques Centrals Valencianes, la relació amb la XIEC o la coedició de la revista Espai del llibre.

Tampoc no ha deixat de banda una altra de les seus línies predilectes, la de la promoció literària dels autors saforencs i valencians, culminada amb l’Homenatge a la Paraula, enguany dedicat a la figura del poeta Feliu Formosa. O la de la història de l’art, representada en el cicle de conferències La visualitat jesuítica, com una contribució a la celebració del V Centenari de Sant Francesc de Borja, que celebrava la ciutat.

Tot aquesta actuació s’ha realitzat amb una obertura total al conjunt de la societat. El Centre ha realitzat una nova convocatòria de beques, i en concedí deu, majoritàriament a joves investigadors, i ha mantingut una disponibilitat permanent per a col·laborar amb tota mena d’institucions: universitats valencianes, centres d’estudis, moviments de renovació pedagògica, organitzacions i plataformes cíviques o associacions populars com la federació de falles de Gandia. Especialment productiva ha resultat la cooperació amb la Fundació Hospital de Sant Marc i Sant Francesc de Borja, que ha dut a la coedició d’un llibre sobre aquesta centenària institució gandiana. I tot això procurant mantenir un espai d’acció comarcal.

D’altra banda el Centre ha vist acomplida una reivindicació històrica: la cessió d’un local propi, més capaç per a l’activitat que desenvolupa. Està situat als baixos de l’Escola Pia de Gandia, antiga universitat, cosa que adquireix un valor simbòlic per a un centre d’investigació. Com a complement, també el Centre ha eixamplat el seu local magatzem, aspecte imprescindible per a la gestió del seu fons editorial. Aquests canvis d’instal·lacions han ocasionat que s’haguera d’invertir en partides dotacionals per adequar-les a les necessitats de funcionament.
fake omega seamaster watches

Per tot això el Centre Alfons el Vell vol agrair a l’Ajuntament de Gandia la confiança que li manifesta, i a la societat, l’estímul per seguir treballant que li transmet amb el constant interés per la seua producció cultural. 

 

Àlbum gràficÀlbum gràfic
Subscripcions del CEIC Alfons el VellSubscripcions

Novetats editorials

Anuari del CEIC Alfons el Vell, número 5

Quadern Comarcal núm. 28. Salvador García García Panxa Verda: mestre i guitarrista.

 


 

 

Edicions de lliure accés

Alfons

Alfons el Vell, Duc Reial de Gandia (1342-1372)

corona borgiana
Francesc de Borja, home del Renaixement, sant del Barroc (1510-1412)

 


localització CEIC Alfons el Vell