Vídeo promocional del XVII Homenatge a la Paraula
“ENTRE SOL I TEMPESTES... ¡QUE NO PARE LA PLUJA!"

 

Vídeo promocional del Mapa Naturalista de la Safor

 


Finalitza el cicle de conferències "La vida de les imatges".

El cicle, organitzat pel CEIC Alfons el Vell, s'ha presentat com una manera de plantejar la Història de l’Art diferent a la tradicional consideració dels estils i les formes, posant la seua atenció primordial en les qualitats significants de la imatge i la seua relació amb el context històric, orientat tot com una forma d’Història Cultural.

El seu coordinador, Rafael Garcia Mahiques, de la Universitat de València, va presentar cada dia els tres conferenciants, tots ells professors de la mateixa Universitat i participants del projecte d’investigació, del qual han ofert una primera aproximació a Gandia, des de diverses perspectives: la cultura ibèrica, el menjar a l’Edat Mitjana i les representacions de la crucifixió de Crist.

Les conferències van comptar amb un públic fidel, alguns breus col·loquis i una general recepció positiva del cicle.

Reportatge gràfic

 

PROGRAMA:


25 de febrer, 20h.
«La interpretació de la imatge en la Cultura Ibérica: iconografia conceptual i iconografia narrativa».

Mª Àngels Martí Bonafé
(Universitat de València).

En aquesta intervenció es realitza un recorregut per diferents iconografies de la Cultura ibèrica, amb la intenció d’assenyalar la diferència entre iconografia conceptual i iconografia narrativa com a mètode per a la interpretació de la imatge.


4 de març, 20h.
«El banquet en imatges.
La cuina i la taula en l’art medieval».

Juan Vicente García Marsilla
(Universitat de València).


Malgrat la seua dolenta reputació com a època de barbàrie i foscor, l’Edat Mitjana va ser un moment clau per al desenvolupament d’aspectes importants de la civilització dels costums, com la gastronomia i les bones maneres a taula. Aquest nou refinament del gust i l’etiqueta, reflex de noves formes de distinció social, es va plasmar en l’art mitjançant la representació de fastuosos banquets i d’escenes més quotidianes sobre la preparació dels aliments i el seu consum a la llar.


11 de març, 20h.
«Crist Crucificat com a imatge conceptual.
La visualitat dels crucificats valencians».

Rafael Sánchez Millán
(Universitat de València).


Estem tan acostumats a veure la creu i Crist crucificat en ella que ens resulta difícil adonar-nos de la tràgica realitat que s’oculta darrere de la imatge del crucifix. En la seua doble vessant, conceptual i narrativa, les imatges del Crucificat són il·lustrades per un ampli ventall de tipus iconogràfics, amb característiques i funcions diverses com a conseqüència del context cultural. Com a tema visual de la iconografia cristiana, s’ha convertit en símbol del cristianisme i en l’única imatge imprescindible per al culte. Ens preguntem, però, cóm ha evolucionat la seua representació des del naixement del cristianisme? Quins exemples coneixem en terres valencianes? Quines són les seues característiques i en quin context naixen?

 

Totes les conferències tingueren lloc a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, Gandia

Àlbum gràficÀlbum gràfic
Subscripcions del CEIC Alfons el VellSubscripcions

Novetats editorials

Anuari del CEIC Alfons el Vell, número 5

Quadern Comarcal núm. 28. Salvador García García Panxa Verda: mestre i guitarrista.

 


 

 

Edicions de lliure accés

Alfons

Alfons el Vell, Duc Reial de Gandia (1342-1372)

corona borgiana
Francesc de Borja, home del Renaixement, sant del Barroc (1510-1412)

 


localització CEIC Alfons el Vell