Vídeo promocional del XVII Homenatge a la Paraula
“ENTRE SOL I TEMPESTES... ¡QUE NO PARE LA PLUJA!"

 

Vídeo promocional del Mapa Naturalista de la Safor

 


Finaltza l'exposició 'Escoles d'ahir' promoguda pel CEIC AV, un recull del patrimoni historicoeducatiu valencià.

Al llarg de tot el mes de novembre s'ha pogut visitar la mostra, organitzada pel CEIC AV i coordinada amb el Departament d'Educació comparada de la Universitat de València.

Malgrat haver-se muntat a un lloc no habitual en el recorregut de sales d'exposicions gandianes —Salons de Foment de Gandia—, la mostra ha comptat amb una bona afluència de públic. El assistents ens han manifestat el seu interés en aquesta mostra, que ha reviscolat la memòria de tots el que hem estat part del món educatiu.

Reportatge de la inauguració

****

 

 

L’escola no és tan sols un espai educatiu, sinó també la memòria d’un temps passat ple d’emocions. Recordem els mestres, els companys, els llibres... Tot allò que configura la nostra memòria personal historicoeducativa, inserida sempre en un determinat moment històric i social.

Per aquesta raó, la recuperació del nostre patrimoni ens obliga a rescatar i preservar les fonts i els documents generats en l’àmbit escolar; de caràcter material, però també immaterial.

L’exposició tracta de mostrar un reduït i significatiu recull de materials i testimonis que ens ajuden a retrobar-nos amb la nostra història escolar, combinant rigor historiogràfic i amenitat, amb el desig declarat que la producció educativa valenciana originada en les escoles no es perda, o quede en l’oblit.
Volem, doncs, donar imatge i veu als seus protagonistes: uns mestres i uns alumnes que realitzen, en uns espais concrets, diferents activitats educatives condicionades per diversos pressupostos, uns de pedagògics i altres de sociopolítics.


És el nostre desig recuperar i mostrar les propostes diferenciades de les escoles republicanes i de les franquistes, mitjançant els manuals escolars, la simbologia de cada etapa, els quaderns dels alumnes, i aquells que els mestres utilitzaven per descriure el seu dia a dia professional. Recordarem les tècniques Freinet, que intentaren fer una escola més activa durant la Segona República, i també les consignes que el falangisme va introduir durant el franquisme.


Ens detindrem en les particularitats de l’educació de les dones, tants anys caracteritzada pel triple lema de “cosir, resar i llegir”, i recuperarem les seues labors de costura, els llibres d’educació femenina, les imatges religioses que presidien les seues hores d’estudi i treball.


Intentarem reconstruir les biblioteques escolars, amb un especial record per a les de les Missions Pedagògiques, que ompliren de llibres les escoles rurals; i també les dels mestres, que ens ensenyen quina va ser la seua formació com a docents al llarg de la seua carrera professional.


Dedicarem un espai a il·lustrar la irrupció dels materials audiovisuals en les nostres aules: tocadiscs, projectors de diapositives i de pel·lícules de cine. Tot un conjunt de nous materials que intenten introduir la modernitat a les aules.


El final de la nostra passejada és una crida a tots els visitants, els autèntics protagonistes de la història, als qui oferirem un espai per a la reflexió, per a suggerir millores, per a oferir materials i/o testimonis, per tal de poder continuar treballant en la recuperació, el manteniment i la difusió del nostre patrimoni historicoeducatiu.

Sala de Foment d'Agricultura, Indústria i Comerç de Gandia. Del 31 d'octubre al 29 de novembre de 2009

 

Àlbum gràficÀlbum gràfic
Subscripcions del CEIC Alfons el VellSubscripcions

Novetats editorials

Anuari del CEIC Alfons el Vell, número 5

Quadern Comarcal núm. 28. Salvador García García Panxa Verda: mestre i guitarrista.

 


 

 

Edicions de lliure accés

Alfons

Alfons el Vell, Duc Reial de Gandia (1342-1372)

corona borgiana
Francesc de Borja, home del Renaixement, sant del Barroc (1510-1412)

 


localització CEIC Alfons el Vell